top of page

Merak Çizgisinden Yaşam Biçimine Fotoğrafta 50 Yıl NEVZAT ÇAKIR


Fotoğrafları ulusal ve uluslararası birçok yarışmada ödül alan, sergilenen, yayınlanan ve birçok önemli başarıya imza atan fotoğraf dünyasının 50 yıllık usta isimlerinden Nevzat Çakır, 20 Nisan 1941’de Muğla’da doğdu.

Babası Ula kökenli Hacıçakır sülalesinden Mehmet Abidin Çakır 1946-1950 yıllarında TBMM CHP milletvekilliği yaptı. Annesi Eskihisar kökenli Abdullah Ağa’nın torunu, Fuat Beyin kızı Feriştah Hanımdır.

İlkokula Muğla’da İnönü İlkokulu’nda başladı. Ancak abla ve ağabeyi İstanbul’da okudukları için ilkokul 4. sınıftan itibaren İstanbul’da Şişli 19 Mayıs İlkokulu’na geldi. Şişli Ortaokulu’ndan sonra liseyi Kabataş Erkek Lisesi’nde okudu. Lisede Edebiyat Öğretmeni Behçet Necatigil idi. 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu.


Askerliği 131. Piyade Alayında Hayrabolu’da yedek subay olarak yaparken bir taraftan da özel muayenehane açarak iki yıl boyunca diş hekimliği yaptı. 1967 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı’nda askeri hastaneye tayini çıktı ve hastanede dört ay çalıştı.


Nevzat Çakır, Sema Hanım ile 13 Eylül 1971 tarihinde İstanbul’da Saraçhane’deki Evlendirme Dairesinde evlendi, Burak ve Berke adında iki oğlu ve iki torunu oldu.


Askerlikten sonra beş yıl boyunca İstanbul’da polikliniklerde çalıştı. Daha sonra Muğla’ya geldi ve muayene açtı. Muğla’da beş yıl çalıştıktan sonra 1978 yılında İstanbul’a döndü ve Osmanbey’de muayenehane açtı ve 2014 yılına kadar çalıştı ve emekliye ayrıldı.

1960’lı yıllarda lisede okurken Beyoğlu’nda gittiği Amerikan Kültür Merkezi sergi salonunda izlediği bir fotoğrafa tutulsa da tahsil hayatı geçim kaygısı ve evlilik nedeniyle fotoğrafa ancak ödünç bir fotoğraf makinesiyle 1970 yılında başladı. Çizgenler’in yayınladıkları ‘Yeni Fotoğraf’ dergisinde “Yılın 10 fotoğrafı” ödülünü alınca fotoğraf aşkı iyice tutuştu. Muayenehanesini açarken yaptığı en güzel şey, diş röntgenlerini banyo etmek için yapılan karanlık odanın yanına fotoğraf filmi banyosu için iki karanlık oda daha yaptırmak ve bir fotoğraf agrandisörü almak oldu.


1980 yılında “Kuşaklar-5 Yılın On Fotoğrafı” ve 1981 yılında “Kuşaklar-6 Yılın On Fotoğrafı” dergilerinde fotoğrafları yayınlandı.


1981 ve 1983 yılında Romanya 14.Uluslararası fotoğraf yarışması Portre Dalında Birincilik Ödülü kazandı. Yine 1983 yılında FIAP Uluslararası Fotoğraf Federasyonu tarafından A-FIAP unvanı ile onurlandırıldı.


1984 yılında İFSAK' ta aynı kaygı, aynı dil ve aynı yolu izleyen İzzet Keribar, Mehmet Kısmet, Bülent Özgören, İlyas Göçmen, Yusuf Tuvi’den oluşan beş arkadaşıyla Fog Fotoğraf Grubu’nu kurdu. Aynı yıl Cumhuriyet Gazetesi Yunus Nadi Fotoğraf Yarışması Siyah Beyaz Birincilik Ödülünü ile Alarko Fotoğraf Yarışması Eski Evler Birincilik Ödülünü kazandı. Fog Fotoğraf Grubu ile 1986 yılında “Kazlıçeşme-86” sergisini Atatürk Kültür Merkezi’nde, 1987 yılında “Surlar-87” sergisini Taksim Sanat Galerisi’nde açtılar.


1987 yılında İş Bankası Fotograf Dalı Siyah Beyaz Büyük Ödülünü kazandı.

1989 yılında APA Publication “Insight Guides ve Istanbul and Turkey” kitabında fotoğrafları yayınlandı. Aynı yıl Fog Fotoğraf Grubu ile “Birikimler” isimli fotoğraf albümü yayınlandı ve albüm fotoğraflarından oluşan bir tanıtım sergisi gerçekleştirildi.


1993 yılında İstanbul Sinema ve Fotoğraf Amatörleri Derneği (İFSAK) tarafından “Onur Üyeliği” ile onurlandırıldı. Aynı yıl Eczacıbaşı Fotoğraf Yıllıkları içinden seçilerek oluşturulan “Bir Portre - Türkiye” kitabında fotoğrafları yayınlandı.


1995 yılında Ant Yayınları Fotoğraf Dergisi’nin ilk sayısında genel koordinatör olarak görev aldı.


1996 yılında T.C Başbakanlık TOKİ Başkanlığı HABITAT-II Kent Zirvesi “Türkiye’den Yaşam Görüntüleri” kitabında fotoğrafları yayınlandı


1965 yılından Şakir Eczacıbaşı'nın ölümüne kadar her yıl yayınlanan ve ülke fotoğrafına yön veren bu yayında, ara vermeden otuz yılı aşkın bir süre yayınlanan Ezcacıbaşı Fotoğraf Yıllıkları’nda Nevzat Çakır 1980’li yıllardan sonra yer aldı ve fotoğrafları yayınlandı.


2016 yılından sonra Photo World Fotoğraf Dergisi'nde “Işığın Peşinde” başlığı altında yazılar yazdı.





20.12.2018 tarihinde İstanbul Anadolu Yakası Fotoğraf Sanatı Derneği (ANAFOD) “Onur Üyeliği” verildi.


Çeşitli dergi, gazete ve kitaplarda fotoğrafları basıldı, kuramsal yazıları yayınlandı. Çok sayıda multivizyon, takvim, dergi, kitap ve broşürde fotoğrafları kullanıldı. Sanat dünyasından Yaşar Kemal, Hülya Koçyiğit, Fikret Hakan, Levent Kırca, Emre Kongar, Tuncel Kurtiz ve birçok ünlünün fotoğraflarını çekti.


Ege Üçlemesi adı altında Sabır Çıkmazı, Üç Kar Tanrıçası ve Kadın Azmağı isimli 3 romanını yayınlandı.





Fotoğraf dünyasının usta isimlerinden Nevzat Çakır 80 yaşında hayatını kaybetti. Üzücü haberi yaptığı paylaşımla duyuran Bülent Özgören, “45 yıl yan yana fotoğraf peşinde koştuğumuz sevgili dostum Nevzat Çakır kardeşim Hakk’a yürüdü. Fotoğraf camiası çok değerli bir duayenini kaybetti. Allah rahmet eylesin, ışıklarda uyusun. Yakınlarına sabırlar dilerim.” ifadelerini kullandı.

















108 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Neden fotoğraf çekeriz?

Neden fotoğraf çekeriz? Fotoğraf çekmek, hayatımızın önemli anlarını, sevdiklerimizi, güzel manzaraları veya ilginç olayları ölümsüzleştirmenin bir yoludur. Fotoğraf, bize geçmişi hatırlatan, geleceğe

bottom of page