ÖZET
Güzel fotoğraflar, görüntüyü anlatan, anlamını açıklayan ve izleyici de istenilen duyguları uyandırarak bir empati kurabilen fotoğraflardır.
Fotoğrafın amacı hedef kitleniz tarafından beğenilmek olduğu için, fotoğraf, ana temayı belirli bir düzeyde ifade edebilmeli, "harika" (stunning) bir fotoğrafın belli başlı faktörlerini bir araya getirmelidir.
GİRİŞ Tipik olarak "harika" (stunning) veya "çok güzel" dediğimiz birçok fotoğraf, insanların bir fotoğrafı üstün kılan nitelikleri bilmeden yüzlerce fotoğraf çekip, içinden tesadüfen çekilmiş güzel bir fotoğrafı bulması ile olur.
Sonuçta, herkes güzel fotoğraf çekebilir. Bu öğrenilebilen bir beceridir. Ama "harika bir fotoğraf" çekmek için bu yeterli olmayabilir.
"Harika bir fotoğraf", teknik bilgi ve beceriye ilaveten çok pratik yapmak, doğru yerde doğru zamanda bulunmak ve onu mükemmel bir fotoğraf yapmak için büyük bir sabır ister.
Çok güzel bir fotoğrafı bilerek çekmek, iyi eğitilmiş ve deneyimli fotoğrafçıların yapabileceği bir şeydir. Zaten amatörleri, profesyonellerden ayıran özellik de budur.
İyi bir fotoğraf çekmenin birçok tekniği ve kuralı vardır ama "harika" fotoğrafların en önemli ortak yanı, hepside ya bir karakteri gösterir, bir duyguyu iletir veya izleyiciye bir hikaye anlatır. Gerçekten harika olan fotoğraflar bize bir şeyler hissettirir, düşündürür, kısacası o anı yaşatır.
Dikkat ederseniz, ödül veya ün kazanmış fotoğraflarının çoğu, izleyiciyi bir an durup, daha önce gözden kaçırmış olabilecekleri şeyleri düşünmeye yöneltir.
Örneğin, "Portre" kelimesini duyduğumuzda, pek çoğumuzun aklına Steve McCurry'nin 1984 de çektiği "Afgan Kızı" Sharbat Gula'nın fotoğrafı gelir. Belki daha eskiler, Yusuf Karş'ın (Yousuf Karsh) ikonik fotoğrafı, Winston Churchill'in (1941) portresini hatırlayacaklardır.
Harika görüntüler yakalamanın, çok güzel fotoğraf çekmenin de bir metodu, dikkat edilmesi gereken noktaları, pratik uygulamaları vardır. İşin güzel tarafı bunlar pratikle herkesin öğrenebileceği şeylerdir.
Herkes tarafından beğenilen, "Çok güzel" veya "Harika" dediğimiz fotoğrafları tanımlayan bazı nitelikler vardır. En önemli özelliklerden birisi, görüntünün ne ifade ettiğini ve
izleyicide nasıl bir duygu uyandıracağını, dikkati çeken bir görüntü ile herkesten farklı olarak göstermesidir. Fotoğraf çekerken bu önemli noktayı düşünerek yaratıcılığınızı kullanın.
Her fotoğrafçının zihninde, çektiği görüntünün en iyi nasıl ifade edileceğine dair bir düşüncesi vardır. Bu kişisel bir tercih faktördür.
İzleyiciyi etkilemek için, bazen bir hikaye oluşturmamız gerekir. Bazen de, fotoğrafın izleyiciyle sanatsal veya duygusal olarak etkileşime geçmesi önemli olabilir. Bütün bunlar izleyicilerinin görüntüdeki dünyayı farklı algılamalarını sağlar.
Harika bir fotoğrafı oluşturan tek bir özellik yoktur; harika bir fotoğrafı birçok nitelik oluşturur. Bunların bazıları teknik ile ilgili, bazıları kompozisyon ile ilgili, bazılarıda insan psikolojisi ile ilgilidir. Şimdi bu ortak niteliklerden bazılarına kısaca bir bakalım:
FOTOĞRAFIN KOMPOZİSYONU
Kısaca "kompozisyon", etkileyici bir görüntü oluşturmak için fotoğrafın içindeki görsel öğeleri düzenlemektir diyebiliriz.
Çekmeyi planladığınız fotoğrafı düşünürken kompozisyon öğeleri ve ilkeleri de göz önüne alınması gereken çok önemli faktörlerdir. Başka bir yazımızda bunlardan bahsedeceğiz.
Fotoğrafınızın kompozisyonunu yaparken, kamerayı tam olarak nereye koyacağınız, görüntüye hangi nokta ve açıdan bakacağınız, nasıl bir görüntüyü vizöre alacağınız, hangi kompozisyon ilkelerini uygulayacağınız çok kritik düşüncelerdir.
Örneğin, bazı kompozisyon öğelerini ve kurallarını birleştirmek, izleyicilerin hemen dikkatini çeken, duygu dolu, dinamik fotoğraflar oluşturabilir.
PERSPEKTİF
Dünyayı her zaman gördüğümüz, tanıdık bir perspektiften yakalayan fotoğraflar, görüntüde doğal olarak yanlış bir şey olmasa da, alışıla gelmiş olduğu için, artık ilgi çekmez bir hale gelir, çarpıcılığını kaybeder, izleyicide bir heyecan uyandırmaz. "Harika" dediğimiz fotoğraflar, size dünyayı daha önce görmediğiniz, çok değişik bir perspektiften gösterirler.
NETLİK
Genellikle, net bir fotoğraf, fotoğrafçının amacını ve becerisini gösterir. Normal olarak, iyi
bir fotoğraf çok net olmalıdır, fakat bazen, hareketi gösteren "panlama" gibi tekniklerle çekilen fotoğraflar, kısmen veya tamamen bilinçli olarak bulanık olabilir.
KONTRAST
Kontrast, güzel bir fotoğrafa güç ve drama katabilir. Örneğin, zıt renklerden oluşan ve çok güçlü renk kontrastı olan "tamamlayıcı renkler" genellikle çok dikkati çeken görüntüler verir.
Önemli olan, gözleri doğal olarak izleyicinin görmesini istediğiniz yere çekmek, izleyiciyi fotoğrafınızın ana konusuna veya görüntünün en ilginç kısmına odaklamakdır.
AYDINLATMA / IŞIKLANDIRMA
Hepimizin de bildiği gibi, fotoğrafçılıkta, ışıklandırma çok önemlidir.
Işıkla nasıl çalışacağını bilen iyi bir fotoğrafçı, gerçekten çarpıcı görüntüler yaratabilir.
Işığın miktarı, açısı ve yönü, kritik görüntüyü yakalamak da çok önemli bir rol oynar.
Doğru kullanılan ışık ilginç kompozisyonlar yaratabilir. Bir objeye çok önemli özellikler verebilir, gölgeleri yok edebilir veya ekleyebilir, dokuyu daha belirgin hale getirebilir ve üçüncü bir boyut oluşturarak görüntüye derinlik katabilir.
FOTOĞRAFIN ODAK NOKTASI
İzleyicinin gözlerini, doğal olarak onun görmesini istediğiniz yere çekmek, fotoğrafın ana konusuna veya görüntünün en ilginç kısmına odaklanmasını sağlamak çok önemlidir.
ALAN DERİNLİĞİ
Alan derinliğini azaltarak görüntünün ilgi noktasına odaklanmak bazı fotoğraflarda daha iyi sonuçlar verir. Buna karşın, küçük bir diyafram açıklığı kullanarak, örneğin, manzara fotoğraflarında olduğu gibi, alan derinliğini çok geniş tutamak da bazı görüntülerde çok daha iyi sonuçlar verir.
ÖN PLAN
İlginç bir ön plan, çoğu zaman izleyicinin dikkatini çekerek harika bir fotoğraf yaratabilir.
FOTOĞRAFTA HAYAT
Fotoğraf hayatın bir parçasını, bir duygu veya düşünceyi izleyiciye aktarabilmeli. Hareketsiz diye düşündüğümüz, iyi çekilmiş "natürmort" fotoğraflarda bile bunu görebiliyoruz, hissedebiliyoruz.
HİKAYE ANLATMAK
İyi bir fotoğrafın en önemli özelliklerden biri de, onu izleyen kişiye bir hikaye anlatabilme veya izleyicide istenilen duyguları uyandırabilmesidir.
Her fotoğrafçının aklında bir fotoğrafı çekerken, anlatmak istediği bir hikaye vardır.
Bir fotoğrafın iyi bir hikaye anlatabilmesi için, izleyiciyi yönlendirecek kadar yeterli ayrıntıları olmalıdır.
İyi bir fotoğrafın bir başlığa, fotoğrafçının açıklamasına ihtiyacı yoktur. Fotoğrafın neden çekildiği ve neyi anlatmak istediği kolayca anlaşılıyorsa, bu fotoğrafın yüksek kaliteli bir yapıt olduğunu gösterir.
Görüntü ile duygular arasında bir ilişki olduğu zaman, fotoğrafların daha çok akılda kalıcı izer bıraktığı bilinen bir gerçektir.
Mutlu veya hüzünlü bir fotoğraf, keskin bir karakter görüntüsü, çok uzun süre, belkide bir ömür boyu anılarımızda kalabilir.
Fotoğrafınızla duygusal bir hikaye anlatırken, sizin de bunu duygusal olarak hissetmeniz, konuyla izleyici arasında bir empati kurmanız gerekir.
Fotoğrafçı, bu portrede yaşlı bir adamın yarı hüzünlü – yarı alaycı bir gülümseme ile hayattaki endişelerinin derinliğini yakalamış görünüyor.
SON SÖZ
Gördüğüm birçok "harika" fotoğrafta tekrarlanan özelliklerden bazıları bunlar. Umarım bu bilgiler sizin daha iyi, harika fotoğraflar çekmenize yardımcı olur.
Not:
Bu fotoğraflar çok çekici veya çarpıcı değil ama bazı önemli noktaları göstermek için onları kullandım. Gerçek ikonik fotoğrafları örnek olarak kullanmak bir hayli mali külfet, izin veya uğraşı gerektiriyor.
Akın Öktem (akin@fotorama101.com)
© 2022 Copyright FOTORAMA101/ Her hakkı mahfuzdur
AKIN ÖKTEM KISA FOTO-CV (20211221)
Yirminci asrın ilk yarısında, Karadeniz Ereğli'de doğdu. Emekli kimya mühendisi.
Mühendislik hayatı dışında, fotoğraf sanatı ile de ilgilenen Akın Öktem, fotoğrafa güzel sanatların bir dalı olarak yaklaşır. İyi bir fotoğrafçı değil ama gayret ediyor.
Herşeyde sebep ve mantık arar. Şimdi de "fotoğraf ve nöroestetik" konusunda bilgi edinmeğe çalışıyor.
Emekli olduktan sonra, tüm zamanını makale yazmaya ve fotoğrafçıları, güzel sanatların bir dalı olan sanatsal fotoğraf konusunda eğitmeğe ayırıyor.
Vakti zamanında, çeşitli kamera klüplerinde kuruculuk, yöneticilik ve yarışma hakemliği yaptı. Karma sergilere katıldı, dereceler aldı. Bir çok kamera klübünde ve okulda, renk teorisi ve fotoğraf kompozisyonu üzerine söyleşi ve sunum yaptı.
Halen USA'da yaşıyor.
eMail: akin@fotorama101.com
Comments