top of page
Aykan Özener Online Fotoğraf Sunum ve Söyleşisi
Aykan Özener Online Fotoğraf Sunum ve Söyleşisi

04 May Sal

|

Zoom Etkinliği

Aykan Özener Online Fotoğraf Sunum ve Söyleşisi

"Anadolu'nun Arkeolojik Palimpsest inin Fotoğraflanması-2" (Maviye ve Sarıya Yolculuk)

Biletler Satışta Değil
Diğer etkinlikleri gör

Saat ve Yer

04 May 2021 21:00

Zoom Etkinliği

Etkinlik Hakkında

ANAFOD olarak yeni sezon etkinliklerimiz yüz yüze olarak değil de çevrim içi olarak Zoom programı üzerinden gerçekleştiriyoruz Çevrimiçi etkinliklerimizi izlemek isteyenler Zoom programını bilgisayarlarına indirerek etkinlik tarihinde önlerine açılan pencerede join kısmına aşağıda yazan Meeting ID’yi ve şifreyi girerek ya da sadece aşağıdaki linki tıklayarak ufak bir kurulum yapılmasının ardından katılım gerçekleştirebilir. Sunumu cep telefonlarından izlemek isteyenler ise Android Market ya da Apple Store üzerinden Zoom aplikasyonunu indirerek yine aynı adımları izleyerek sunuma katılabilirler. Destek almak isteyenlere yönetim kurulu olarak olabildiğimiz kadar destek olmaya çalışacağız. Bağlantı bilgileri aşağıdaki gibidir. 

04.05.2021 Salı Saat 21.00

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/8056286088...

Meeting ID: 805 628 6088 Passcode: Anafod

------------------------------------------------------------------------------ 

"Anadolu'nun Arkeolojik Palimpsest inin Fotoğraflanması-2" (Maviye ve Sarıya Yolculuk)

Uzun süredir Anadolu’nun Arkeolojik Palimpsest’inin fotoğraflanmasına çalışıyorum. Geride kalanı geleceğe aktarıp, birbirine bağlayan, yaşanmışlık izlerinin tümü yapıların palimpseste uğramış hafızasıdır. Palimpsest, teknik bir terim olmasına rağmen yüklendiği anlam bakımından geride kalanın ve şimdinin iç içe geçmesi, izlerin kaybolmaması, olarak yorumlandığından tıpkı bir bellek gibi tanımlanmakta ve yeni bir deyime dönüşerek birçok alanda söz konusu belleği tanımlamak için kullanılmaktadır. Kısaca palimpsestin fotoğraflanması kültürel mirasın elde kalanının gelecek kuşağa aktarılması işlevini görür. İnsan eliyle yapılan mimari öğelerin ve sanat eserlerinin silinen ve yeniden ayağa kaldırılan belleği aslında toplumun kültürel kimliğidir. Yani tüm insanlığa aittir. İlk buluşmamızda #aktuelarkeolojiyollarda projesinin 1.etabı hakkında sohbet etmiş, yolculuğa dair detaylı görseller paylaşmıştım. Büyük Menderes’in Peşinde bir yolculuktu bu. Şimdi ise temel rotası Patara olan (2020 Patara Yılı) Likya Bölgesi kıyı kentlerine yolculuk edeceğiz. Mavi ve sarının en güzel buluştuğu Akdeniz kıyılarına yani…

------------------------------------------------------------------------------ 

Aykan Özener Kimdir? 

1964 Balıkesir doğumludur. Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden mezun oldu. Yüksek Lisansını “Arkeoloji Biliminde Fotoğraf Teknikleri” adlı teziyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde tamamladı. Fotoğraf çalışmalarına 1983 yılında başladı. 1987 yılında AFSAD’a (ANKARA FOTOGRAF SANATÇILARI DERNEĞİ ) üye olmasıyla fotoğrafta yeni arayışlar içerisine girdi.1987-1995 yıllarında AFSAD çatısı altında sürdürdüğü çalışmalarına bağımsız olarak devam etmektedir. Kişisel sergiler açtı ve birçok karma sergiye katıldı. Fotoğrafları başta birçok kitap kapağında ve yayında olmak üzere kullanıldı. Yazıları, kültür ve sanat dergilerinde yayınlandı. Seminerlere katıldı. İçeriğine inandığı yarışmalarda jüri görevlerinde bulundu. 2002-2007 yılları arasında 5 yıl arka arkaya Çanakkale Fotoğraf Festivali ni düzenledi. TRT için 13 bölümden oluşan bir temel fotoğraf bilgisi dizisi gerçekleştirdi ve yine TRT için hazırlanan Sagalassos belgeseline yönetmenlik yaptı. On yedi yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite’sin de fotoğraf üzerine dersler verdi. Aynı zamanda da yine Çanakkale’de kurduğu Pan Görsel Kültür Derneği’nin yönetim kurulu başkanıdır. Aktüel Arkeoloji Dergisi Fotoğraf Editörlüğünü yürütmektedir. 2017-2019 dönemleri arasında TFSF(Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu)nin desteklediği, fotoğrafçı Özcan Yurdalan ve Yusuf Aslan ile birlikte MGH(memleketimden görsel hikâyeler)projesinin editörlüğünü yürütmüştür. Arkeoloji alanında; öğrencilik yıllarında iki yıl boyunca Kelenderis kazılarında, ardından 2006-2015 yılları arasında Assos kazılarında çalıştı. 2006 yılından itibaren ise Prof.Dr.Beate Böchlendorf başkanlığında yürütülen “Troias Bölgesi Bizans Yerleşimleri” temalı yüzey araştırması ekibinde yer almaktadır. Aktuel Arkeoloji Dergisi ekibinin bir parçası olarak, birçok bölgede arkeolojik eserlerin fotoğraf arşivinin oluşturulması için çalışmalar yürüttü. Ülke genelinde Arkeoloji Fotoğrafçılığının önemini vurgulayan seminerler dizisi gerçekleştirdi ve halen sürdürmektedir. Dünyadaki toplumsal, kültürel, siyasi çalkantılara duyarlı, bunlar üzerine kafa yoran bir kişilik. Uzun zamandır dünya görüşü çerçevesinde oluşan felsefesi gereği fotoğraf disiplinini sanat olarak ele alan çalışmalar yerine, dokümantasyon aracı olarak kullanan çalışmalar üretmektedir. Foto-öykü ve kişisel belgesel yakın durduğu alanlardır. Kendisine Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi’nde bir bölüm ayrılmıştır.

Bu Etkinliği Paylaş

bottom of page