21 Ara Sal
|Zoom Etkinlik
Anafod - Toprakla Ağıt Seramik Sergisi 126 Gönüllü 1260 Eser Söyleşisi
DİLİMİZDE SANAT ELİMİZDE TOPRAK TOPRAĞA VERDİKLERİMİZİ TOPRAK İLE ANIYORUZ
Saat ve Yer
21 Ara 2021 21:00
Zoom Etkinlik
Etkinlik Hakkında
Anafod - Toprakla Ağıt Seramik Sergisi 126 Gönüllü 1260 Eser Söyleşisi
Seçil Nebioğlu 126 Gönüllü Seramikçi Gönüllü Fotoğrafçılar
21.12.2021 Salı Saat 21.00
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/8056286088...
Meeting ID: 805 628 6088 Passcode: Anafod ------------------------------------------------------------------------------
DİLİMİZDE SANAT
ELİMİZDE TOPRAK
TOPRAĞA VERDİKLERİMİZİ
TOPRAK İLE ANIYORUZ
KONUMUZ KADIN
Serginin çıkış noktası tüm dünya kadınlarının yüzyıllardır süregelen ortak sorunu olan kadına şiddet konusu. Ülkeler üstü, milletler üstü, siyaset üstü,tüm dünyanın ortak sorunundan besleniyor.
‘Toprağın Çığlığı’, kadın formundaki dişil enerjiye yapılan zulmün, aslında kişinin öz varlığına yapılan zulüm olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyor. Beynimizin sağ lobunda mevcut olan dişil enerjinin dışlanması ve hasar görmesi, önce kendimizi, devamında da toplumları ayrıştırmaya ve ötekileştirmeye götürmekte. Ve aslında kadın sorunu, tamamen bir varlık sorununu işaret etmekte. Bu sorunu aşabılmek için dişil enerjinin önce bireyde sonra toplumda hak ettiği değer ve dengeye ulaşması gerekiyor. Serginin ortaya çıkış fikri bu farkındalığı kazandırma çabasıyla, ilhamını önce kadın sonra doğadan alıyor.
AĞITTAN UMUDA
‘Toprağın Çığlığı’ kaybedişten kazanıma, ağıttan umuda uzanan bir dönüşüm yolculuğu.
Kadının,dişil enerjinin,merhametin ve yaratıcılığın yok edilmesine karşı bir ağıt niteliğinde olan bu sergi, aynı zamanda ağıta karşı devam eden birlikte üretmenin gücü, dayanışma ve emek ile birleşerek, umudumuzu yeşertmeyi, yeniden dişil gücün canlılığını, şefkatını sanat yolu ile hatırlatmayı amaçlıyor.
Bu ağıtın, bu yakarışın içindeki umut, doğanın, rengin, sevgiyle verilen emeğin harmanlanmasıyla bir araya geliyor, o sessiz çığlığı herkesin duymasını sağlamak için var gücüyle çabalıyor.
HATIRLATABİLMEK İÇİN ÜRETMEK
Hazırlanan çeşitli masklar ve içi boş, bedensiz elbiseler, diğer yandan yitirilen kadınların ‘yokluğunu’, ‘boşluğu’ ifade ederek ağıt niteliği taşıyor. Kuru kafa görünümdeki masklar ise renkleri ve desenleri ile yaşamın canlılığı ve ölüm arasındaki o keskin tezatlığı ifade ediyor.
Yaşam sevincini içinde yaşatan tüm kadınların anısına saygı ve yaşamın dirimliliğine dikkat çekiyor. Seramiğin yanı sıra kullanılan kuru dallar ise doğa tahribatına dikkat çekmeyi amaçlıyor.
TOPRAKLA AĞIT
Tüm haykırışlar bağırarak mı olmalıdır ? İçinden tüm kuvveti ile bağıramaz mı bir insan, sessizce Akmaz mı gözyaşları inil inil içeriye? İçerideki haykırış gömülür, yer bitirir insanı Acı çaresizce öfkeye dönüşür, büyüdükçe büyür Gün gelir,umutsuzluğa dönüşür … Ve bir kadının haykırışı duyulmazsa ne olur ? Duyamadığın o tüm haykırışlar için eğil, toprağı dinle Altında tüm duyulamayanların en acısı yatıyor.
Bu bir ağıt Üretme ve yaratma gücüyle içimizden çıkan yakarış… Acının ve çaresizliğin,umuda dönüşümü…
Dilimizde sanat Elimizde toprak Toprağa verdiklerimizi Toprak ile anıyoruz
Ağıtlarını toprağa gömen tüm kadınlara
Kasım 2021