18 Eki Sal
|Zoom Etkinlik
Anafod - Prof.Dr. Güler Ertan - Kuşaklar Buluşması Online Fotoğraf Sunum ve Söyleşisi
Kuşaklar Buluşması
Saat ve Yer
18 Eki 2022 21:00
Zoom Etkinlik
Etkinlik Hakkında
Anafod - Prof.Dr. Güler Ertan - Kuşaklar Buluşması Online Fotoğraf Sunum ve Söyleşisi
18.10.2022 Salı Saat 21.00
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/8056286088...
Meeting ID: 805 628 6088 Passcode: Anafod
------------------------------------------------------------------------------
Prof.Dr. Güler Ertan Kimdir? 1962 – 1963 döneminde Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Grafik Sanatlar Bölümü’nden mezun oldu. 1964 yılında mezun olduğu kuruma Asistan olarak atandı. 1968 - 1969 akademik yılında Avusturya Hükümeti'nin vermiş olduğu bursu kazanarak, Viyana'daki Höhere Graphische Bundes -Lehr- Und Versuchsanstalt isimli Sanat Okulu'nda; Grafik ve Renkli Fotoğraf Bölümü'nde eğitimini sürdürdü. 1977 yılında "Çağdaş Fotografi Sanatı" isimli kitabını yazdı. 1990 yılında Polonya Poznan Akademisi’nin düzenlediği uluslararası sempozyumda "Türkiye’den gelen ilk fotoğraf eğitimcisi" olarak bildiri verdi. 1991 yılında TRT'de yayımlanan "Türk Fotoğraf Sanatı" adlı belgesel programının 4. bölümünde; "Türkiye'nin Fotoğraf Dalında İlk Kadın Profesörü" olarak yer aldı.
1994 yılında "Fotoğraf Terimleri Sözlüğü", 2004 yılında "Açıklamalı Fotoğraf Terimleri Sözlüğü", 2005 yılında ise "1960 Sonrası Türk Fotoğrafı" isimli kitapları ve yine aynı yıl "Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi" isimli kataloğu yayımlandı. 2009 yılında "Dünden Bugüne Fotoğraf" isimli kitabı yayımlandı ve 2014 yılında "Tekin Ertuğ Atölyesi Fotoğraf Ustaları 7 Anılar ve Söyleşiler" isimli kitabın bir bölümünde yer aldı. Büyükçekmece Fotoğraf Derneği ''BÜFOD''un, SİLLE SANAT SARAYI'nın onur üyesi ve Büyükçekmece Belediyesi ''Sanat Danışmanı'' olan Ertan’ın; Emin Sansarcı ile birlikte kaleme aldığı, "Görsel Sanatlarda Anlam ve Algı" isimli kitabın ilk baskısı 2016 yılında, ikinci baskısı 2017 yılında yayımlandı. Halen Fotoğraf Dergisi’nde güncel olarak yazıları yayımlanmaktadır. Ulusal ve Uluslararası birçok sergi açtı ve sempozyumlara katıldı. “Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi”nde kendisine özel bir bölüm ayrıldı. 2018 yılından itibaren, Büyükçekmece Belediyesi ve Büyükçekmece Fotoğraf Derneği ''BÜFOD'' işbirliği ile düzenlenen Uluslararası fotoğraf yarışmaları; "Uluslararası Güler Ertan Fotoğraf Yarışması" olarak adlandırılmıştır ve günümüzde her yıl, aynı isimle sürmekte olan bir etkinliktir. Afyonkarahisar Belediyesi’nin desteğiyle 2019 yılında hazırlanan; Sanat ve Müzik Ansiklopedisi'nin; “Görsel Sanatlar Bölümü”nde yer aldı. 2021 yılında adıma ithafen Doç. Dr. Şeyda Üstünipek editörlüğünde ''Gökkuşağı - Güler Ertan'a Armağan'' kitabı yazıldı.2022 yılında Dr. Emin Sansarcı ile birlikte ''Eğitimcilerin Notlarıyla Temel Sanat Eğitimi'' isimli kitabı yazdı. Hilmi Nakipoğlu ''Kamera Müze'sinde'' kendisine özel bir bölüm ayrıldı. 2022 yılında Yönetmenliğini Erol Çelik'in yönettiği ''Sanatın Kadınları'' belgeselinde yer aldı. TFSE ‘‘Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’’ Yönetim Kurulu tarafından, 2022 – 2023 Döneminin ‘‘Prof. Dr. Güler Ertan’’ adı ile anılmasına karar vermiştir.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü ile T.C. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nün kurucuları arasında yer aldı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kuruculuğunu yaparak, Dekan’lık görevinde bulundu ve bunun yanı sıra Grafik Tasarım, Fotoğraf ve Video Bölümleri’nde Bölüm Başkanlığı yaptı. 2008 - 2010 yılları arasında T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. 2009 - 2012 yılları arasında T.C. İstanbul Arel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Dekanlık ve Bölüm Başkanlığı görevlerini yürüttü ve bunlara ek olarak Grafik Tasarımı ve Moda Tasarımı alanlarında Yüksek Lisans, Grafik Tasarımı alanında Sanatta Yeterlik Programları’nın kuruculuğunu gerçekleştirdi. Bugüne kadar birçok Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik tez danışmanlığı yaptı, halen tez ve proje danışmanlıklarını sürdürmekte ve T.C. İstanbul Arel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak eğitimciliğe devam etmektedir.