Anafod Fotoğrafınla Gel - Seçici : Serdar Akyay
Konu : S/B doğrudan fotoğraf (manipülasyon kabul edilmeyecektir)
Tarih : 16.04.2021 Cuma / Saat : 21:00
Toplantıya katılmak için;
https://us02web.zoom.us/j/8056286088...
Meeting ID: 805 628 6088
Passcode: Anafod
Üyelerimizin ve misafirlerimizin de fotoğraflarıyla katılabileceği çevrimiçi bir etkinliktir. İzlemek serbest ve ücretsizdir. Fotoğrafların kime ait olduğu bilinmeyecek şekilde birlikte izliyoruz ve değerlendiriyoruz. Beğenimizi kazanan ilk üç fotoğrafa ve en çok puan alan misafir fotoğrafımıza bir armağan veriyoruz.
Dikkat :
* ZOOM programınızı toplantı öncesinde güncelleyiniz.
* Toplantı saatinden önce toplantı salonuna girebilirsiniz.
* Toplantı esnasında ilgililer hariç tüm mikrofonlar kapatılacaktır.
* Danışma için yönetim kurulu üyelerimizden bilgi alabilirsiniz.
* Üyelerimiz ve misafirlerimiz konuya uygun en fazla 5 fotoğrafını 16.04.2021 Cuma saat 20:00'e kadar sayman@anafod.org mail adresine gönderebilirler.
Serdar Akyay Kimdir?
1956 yılında İstanbul da dünyaya geldim. Edirne, orijin ailemin Balkanlar dan gelip yerleştikleri şehirdir.
Babamın memuriyeti nedeniyle doğu ve güneydoğu Anadolu da uzun yıllar yaşadık. Çocukluk ve delikanlılığa geçiş yıllarım o coğrafya da geçti. Eğitimimin bir bölümü yatılı olarak geçti. Lise eğitimine İstanbul da başladım. Üniversite bitince tekrar Anadolu yolları gözükmüştü.
İlk fotoğraf makinemi 8 - 9 yaşlarımda, ilkokul üçüncü sınıfta elime aldım (Lubitel2). İkinci makinem Kodak Retinette. 1946 model, babamın makinesiydi. Sonra onun yadigârı oldu. Zenit, Canon A1, Canon T90 ve Nikon D200 hayatıma girip beni baştan çıkartanlar işte bunlar.
1973 yılında karanlık odamı kurdum. İstanbul da ailem ile yaşadığım evin küçük bir tuvaletinde. Bu tarihi fotoğraf yaşamımın miladı, başlangıcı kabul ediyorum. Amacım harçlığımı çıkartmak, aileme yük olmamak ve üniversite bitince ev kurmak için para biriktirmekti. Karanlık oda çalışmalarım oldukça uğraşmalı geçmişti.
Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu, bazı Fotoğraf Dernekleri gibi kuruluşlarda fotoğraf adına görevler aldım. Bu arada Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Fakültesin de eğitimimi tamamladım.
300 den fazla ulusal ve uluslararası yarışmaların düzenleme ve salon yönetimi görevlerinde bulundum, ulusal ve uluslararası birçok yarışmada jüri olarak yer aldım. Bu görevlerim başlayınca fotoğraf yarışmalarına katılamadım.
Öğretmeyi, bilgimi paylaşmayı hep sevdim. Genel olarak fotoğraf yaşantım da hep bu yönde gerçekleşti. Birçok kişiye fotoğraf sevdasını aşıladım. Kocaeli Üniversitesi bünyesinde, fotoğraf derneklerinde, eğitim - öğretim kurumlarında, Halk Eğitim Merkezlerinde dersler verdim. Sanatçı olamadım belki, ama binlerce çocuk ve yetişkine fotoğrafı, fotoğrafçılığı anlattım, öğretmeye ve sevdirmeye çalıştım. Son derece mutluyum.
“Fotoğraf sadece deklanşöre basmak mı” diye sorduğum soruların tatmin edici cevapları son 15-20 yılımda bulmaya başladım.
Ciddi anlamda sadece kendim ile yarıştım. Unvan ve ödül için savaşmadım, ihtiras haline getirmedim. Yine de şu anda SSS/R ve GPU/Hermes unvanım var. Geçmişte bazı yarışmalara katıldım. Dereceler de aldım. 15 kez çeşitli salonlarda solo sergi gerçekleştirdim, 40 tan fazla karma sergide yer aldım. 10 larca dia pozitif ve dijital sunumlar yaptım. Arkadaşlarımın sunumlarına ve sergilerine kreatörlük anlamında bilgi paylaşımlarında bulundum.
Bazen düşünürüm; Orman Mühendisi değil de Öğretmen olsaydım diye. Çocuklar benim için hep öncelikli ve önemlidir.
Çocuklara katkısı olduğuna inandığım 11 yıllık hayalimi 2014 yılında gerçekleştirdim. Bu, İlk ve ortaokul çocukları için fotoğraf eğitim kitabıydı. “Fotoğraf İlk Adım - Photography First Step” isimli üç kitaplık bu set 2019 da tamamlandı. Uzun yıllar bu kitapları beynimde tasarlamıştım. Bu konsept de bir yayım yoktu. Çizimleri, eğitmen ve proje ortağım arkadaşım Emel Sezer hanım yaptı. Metinleri ben yazdım. Türkçe ve İngilizce olarak yayımladık birlikte. Bu süreçte, FIAP ve SSS en önemli destekçilerimiz oldu. FIAP çeşitli ülkelere gönderdi. Boşnakça, Makedonca ve Arnavutça dillerine çevrildi. Yurtiçi ve yurtdışında (BiH, Macedonia, Bulgaristan) çocuklara fotoğrafçılık eğitimleri verdik binlerce çocuğa. Sergilerini açtık. Covid-19 pandemisi öncesine kadar İlk Adım Fotoğraf Atölyesi çalışmalarımızı yapıyorduk. Şimdilik ara vermek zorunda kaldık. Ama daha önce yaptığımız çalışmalardan bizimle irtibatını sürdüren bir grup çocukla internet aracılığı ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Görme Engelli Çocuklar ile çok önemli bir farkındalık çalışması da yaptık. “Görünmeyen Fotoğraflar” isimli sergisi yapıldı ve albümü yayımlandı. Braille alfabesi ile de yayımlandığı için görme engeli bireyin de gezip okuyabildiği bir sergi ve yayımdı. Bu konsept de bir ilki yapmıştık. Çalışmamız özellikle yurtdışında müthiş ilgi çekti.
Özel Eğitim okullarında ki çalışmalarımızın ise çok özel yeri ve sonuçları var. Bunları görmek ise fotoğraf sayesinde yapmış olduğumuz çalışmaların insan hizmetine olan somut neticelerdir. Duygularımızı anlatmak için kelimeler yetmiyor kimi zaman.
“TOPRAĞIM” isimli ilk kitabımı/albümümü içeriği Edirne dir. Atalarımın anısına yaptım. 160-180 derece açıları görecek şekilde birçok karenin birleşmesiyle elde ettiğim panoramik fotoğraflardan oluşur. Karanlık oda teknikleri içinde yer alan solarize tekniğinin bilgisayar ortamında uygulanmasıyla yapmıştım. BiH-Tuzla da sergilendi. Bir kopyası Saraybosna Gazi Hüsrev Bey müzesine kabul edildi.
Şu anda Sille Sanat Sarayı bünyesinde Üye Kabul Komisyonun da görevliyim.
2023 fotoğraf miladımın 50 nci yılı. Buna son bir albümle hazırlık yapma düşüncesi ve çalışmam var. Gerçekleştirebilirsem tabii.
Hoş kalın hoşça kalın.
A.N.Serdar AKYAY
'Fotoğrafınla Gel' Yönetmeliği
Comments