top of page
M.Salim Kaptan Sunum ve Söyleşisi
M.Salim Kaptan Sunum ve Söyleşisi

25 May Cmt

|

Kadıköy

M.Salim Kaptan Sunum ve Söyleşisi

Adil Mustafa Şehzadebaşı ''Hayatı ve Objektifinden Seçmeler''

Biletler satışta değil
Diğer etkinlikleri gör

Saat ve Yer

25 May 2024 20:00 – 22:30

Kadıköy, Hasanpaşa, Kurbağalıdere Cd. No:125, 34722 Kadıköy/İstanbul, Türkiye

Etkinlik Hakkında

M.Salim Kaptan Sunum ve Söyleşisi Konu : Adil Mustafa Şehzadebaşı ''Hayatı ve Objektifinden Seçmeler'' 

25.05.2024 Salı Saat 21.00 Müze Gazhane

Adil Mustafa Şehzadebaşı’nın torunu M. Salim Kaptan tarafından hayatı ve objektifinden seçilen fotoğrafları konuşacağız.

Adil Bey 1871’de İstanbul'da doğmuştur. 1889 da Harbiye'de bulunan Baytar Mektebi'ne birincilikle girmiş ve bir yıl sonra yarışma kazanarak Fransa’da bulunan Alfort Veteriner Mektebi'ne gönderilmiştir. Okuldaki başarısından ötürü Fransız Ziraat Bakanlığı tarafından gümüş madalya ile ödüllendirilmiştir. Adil Mustafa Bey, Alfort Veteriner Mektebi'ndeki hocalarından büyük bakteriyolog Prof. Nocard'ın dikkatini çekmiş ve İstanbul’a döndükten sonra ondan öğrendiklerinden çok yararlanmıştır. 1895’te Alfort Veteriner Mektebi'ni bitirerek mezun olmuştur. Yurda dönen Adil Bey, Harp Okulunda bulunan veteriner sınıflarına yüzbaşı rütbesi ile salgın hastalıklar ve et muayenesi hocalığına tayin edildi.

1897’de Adil Mustafa, Paris Pasteur Enstitüsü bakteriyologlarından Maurice Nicolle’e muavin olarak yeni açılan Osmanlı Bakteriyolojihanesi’nde görevlendirildi. Aynı zamanda Askeri Veteriner Okulunun dördüncü sınıf bakteriyoloji ve bulaşıcı hastalıklar derslerini de üzerine almıştı. Adil bu bakteriyoloji müessesinde dört yıl kadar Nicolle’le çalıştı.

19. yüzyıl sonlarına doğru tüm dünyanın önemli sorunu olan salgın hastalıklar ile mücadelede önemli rolü olan Bakteriyoloji biliminde tüm dünya ile eş zamanlı aksiyon alınmasında öncülük eden bilim adamları arasında olması yanında, Veteriner Bakteriyolog olarak Bakteriyoloji çalışmalarının başlatılmasında, ilk Veteriner Bakteriyoloji Enstitüsünün kurulmasında ve burada üretilen Sığır vebası serumları ile 1. Dünya Savaşı sırasında ordumuza lojistik destek sağlanmasında ciddi katkıları olmuştur.

Adil Mustafa Şehzadebaşı veremden öldüğü zaman sadece 33 yaşındaydı. Bu kısacık ömrünü çok çalışarak geçirmiş ve çok başarılı işler yapmıştı.

Adil Mustafa Şehzadebaşı'nın hayatı, başarıları yanında ‘fotoğraf tutkunu’ olarak farklı bir özelliğine, 1900 -1903 yıllarında Paris 1900 Dünya Fuarı, Fransa'nın muhtelif yerleri ve İstanbul'da çektiği fotoğraflarını gözden geçireceğiz.

Bu Etkinliği Paylaş

bottom of page