top of page
 Laleper Aytek Online Fotoğraf Sunum ve Söyleşisi
 Laleper Aytek Online Fotoğraf Sunum ve Söyleşisi

18 May Sal

|

Zoom Etkinliği

Laleper Aytek Online Fotoğraf Sunum ve Söyleşisi

Nerde Kalmıştık? #varızburdayız

Biletler Satışta Değil
Diğer etkinlikleri gör

Saat ve Yer

18 May 2021 21:00

Zoom Etkinliği

Etkinlik Hakkında

Anafod - Laleper Aytek Online Fotoğraf Sunum ve Söyleşisi

Nerde Kalmıştık? #varızburdayız

18.05.2021 Salı Saat 21.00

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/8056286088...

Meeting ID: 805 628 6088 Passcode: Anafod

Zoom toplantısına nasıl katılacağınıza dair yardım için aşağıdaki kısayolu tıklayın; https://drive.google.com/.../1PvF9Y2ZRqKdYjxB7OZT11FXiQB.../

------------------------------------------------------------------------------

Nerde Kalmıştık? #varızburdayız

Fotoğraf cinsiyet kimliği içeren bir pratik midir? Peki ya bakış? Nötr bir fotoğrafçı/sanatçı kimliği tahayyül edebilir miyiz?

Sanat tarihi farklı bir okumayla kadın sanatçıların nasıl dışlandıkları ve kanona dahil edilmediklerinin de tarihidir bir yandan da. Nanette Salomon’un belirttiği gibi ‘normal’ sayılan seçkileri şüpheli hale getirmek feminist sanat tarihi eleştirisinin temel hareket noktalarından biri olmuştur.

Fotoğraf tarihinin de [Dünyada ve Türkiye’de] bu bağlamda ‘normal’ sayılan, kabul edilegelmiş, içselleştirilmiş ve kurumsallaşmış seçimler ve seçkilerden payını alarak kurgulanmış bir tarihtir.

Fotoğrafla uğraştığım otuz yıl boyunca [ve hâlâ da] aklımı kurcalamaya devam eden soruları fotoğrafın kendisi, cinsiyeti ve [Dünyada/Türkiye’de]: kadın olmak, fotoğrafçı olmak ve kadın fotoğrafçı olmak ekseninde sorgulayacağımız ve tartışacağımız bu buluşmayla “normal” sayılan seçkileri şüpheli hale getirerek fotoğraf tarihi kanonu için de farklı okumaların kapısını aralayacağımız bir ifşaya girişebilecek miyiz?

------------------------------------------------------------------------------

Laleper Aytek Kimdir? Fotoğrafçı, öğretim görevlisi, eleştirmen. İstanbul’da çalışıyor ve yaşıyor. Boğaziçi Üniversitesi ekonomi bölümünü (BA) bitirdikten sonra, sosyal ekonomi alanında yüksek lisans çalışmalarına devam etmek üzere gittiği Norveç’te daha çok fotoğrafa yöneldi. Fotoğrafla üniversite yıllarında başlayan ve giderek derinleşen ilgisi nedeniyle 90’lı yılların başında Türkiye’ye döndü ve kendi stüdyosunu açarak reklam fotoğrafçılığı yapmaya başladı. 1998’de Türkiye’nin ilk kapsamlı dijital fotoğraf stüdyosunun kuruluşunda fotoğraf ve reklam yönetmeni olarak görev aldı. 2009’da bu yana Koç Üniversitesi, Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü’nde (MAVA) fotoğraf üzerine dersler vermektedir. 2000 yılından bu yana fotoğraf yazılarında, öznellik kapsamında “görme biçimleri” ve “fotoğraf tarihi” üzerine yoğunla maktadır. Bu temel yaklaşımını “Fotoğraf Tarihi Kanonunu Yeniden Düşünmek: Öznellik Üzerine Bir İnceleme” başlıklı yüksek lisans (MFA) tezinde ayrıntılandırarak geliştirmiştir. Yayınlanmış çalışmaları arasında fotografik düşünce üzerine yazılarını bir araya getirdiği Kendine Ait Bir Fotoğraf (2005), Palimpsest İstanbul (2010), Issız (2013), Non Paris (2014), Kendi İçinden Geçip Gitti mi Uzaklara? (2017) ve Hayat Başka Yerde (2019) fotoğraf kitapları sayılabilir. Aytek 1991’den bu yana 16 kişisel sergi açtı ve 20 grup sergisine katıldı.

www.laleperaytek.com

Bu Etkinliği Paylaş

bottom of page